IK VERTREK: BESTEMMING BEKEND!

maart 26, 2017 Gerdien Rotgers 8 comments

Al jaren vroeg ik me af hoe het zou zijn om één van hen te zijn. Vandaag weet ik het. Want ik was één van hen. En het mooie is: ik ben nog steeds dezelfde persoon! Maar goed ook, anders kan ik niet meer thuis komen. En toch is er iets veranderd aan mij.

 

Op de bonnefooi vertrokken

Ik ben het afgelopen jaar op sportief gebied weer gegroeid. En dat terwijl ik mijn navigatiesysteem niet eens bewust in die richting had gezet. Als je ergens plezier in hebt, gaan sommige dingen blijkbaar vanzelf. Dat maakt me meteen ook nieuwsgierig. Hoe zou mijn bestemming eruit zien als ik er én plezier in heb, én mijn navigatiesysteem op een specifiek doel instel?

 

Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik vandaag mee zou zwemmen in de borstcrawl baan in het wedstrijdbad, had ik je uitgelachen. Toen ik weer begon met sporten, koos ik voor recreatief zwemmen. Om weer een beetje fit en in shape te komen.

 

Gedisciplineerd, maar zonder sportief doel begon ik aan mijn zwemavontuur. Deze startte in het recreatiebad. Want immers, het wedstrijdbad is toch veel te koud! Dus begaf ik me zigzaggend tussen dames en heren die op de thee waren en een stukje vergrijsd Twente. Na een half jaar was ik eigenlijk wel klaar met dit recreatieve deel van mijn avontuur. En ondanks dat ik een A en B zwemdiploma heb, had ik nooit de borstcrawl geleerd. Het leek me dan ook veel te ingewikkeld.

 

Meester Kees is mijn held

Niet met de juiste mentor, kwam ik achter. En laat ik die nu gevonden hebben. Hij heet Kees, of meester Kees zoals mijn dochter zegt. Ik sloot ik me aan bij de plaatselijke zwemclub. Ik heb Kees nog nooit zien zwemmen, maar ik weet zeker: hij is echt heel goed! Drie lessen van meester Kees en ik kon de borstcrawl! Nou ja, er is een verschil tussen kunnen en kunnen, maar: “I’m in!”

 

Van proberen kun je leren

Het valt mij op dat een kleine nuance in de techniek, vaak een groot verschil in de uitvoering betekent. En Kees legt dit geduldig uit. En als het moet gewoon nog een keer, en nog een keer.

 

Geleidelijk aan ging ik harder zwemmen. ‘Gewoon’ zwemmen lukte me opeens niet meer. Dus van het recreatiebad (bah, wat is dat water toch warm!) ging ik voorzichtig naar het wedstrijdbad (brrr, en als je er eenmaal doorheen bent veel beter!).

 

Vanochtend was ik er al op tijd bij om baantjes te zwemmen. Maar vooral in het wedstrijdbad was het erg druk. Ik twijfelde. Moest ik nu in het te warme recreatiebad ‘slow’ zwemmen, of in het te volle wedstrijdbad anderen in de weg gaan zitten? Wel zag ik ruimte om me te voegen in de speciaal gemarkeerde ‘borstcrawlbaan’ in het wedstrijdbad.

 

Maar… die mannen en vrouwen zwemmen zo hard! En het ziet er allemaal zo professioneel uit.

 

Begin voordat je er klaar voor bent

De badjuf ziet mijn twijfel. Ik leg uit dat ik graag borstcrawl wil zwemmen in het wedstrijdbad, maar de langzamere mensen daar niet in de weg wil zitten. En de te snelle mensen op de borstcrawlbaan ook niet. “Ken uzelf”. Daar zwem ik nog niet snel genoeg voor. Ze moedigt me aan toch voor de laatste optie te gaan.

 

Enigszins ongemakkelijk doe ik mee. Met zoomers (lees: flippers) aan, zodat ik de ‘snelle’ heren en dames gemakkelijker bij kan benen. Ha! Het lukt ook nog, al moet ik om de twee baantjes even op adem komen. Het is duidelijk dat ik mijn conditie nog kan verbeteren!

 

Een half uur later willen de andere zwemmers in deze baan ook even op adem komen en we maken een praatje pot. Sport verbroederd. Wat blijkt: niemand heeft last van me gehad. En ik heb lekker gezwommen op de manier die bij mij past, op dit moment.

 

Wat niemand weet, is dat ik vandaag per ongeluk een mijlpaal bereikt heb! Een jaar geleden ben ik op de bonnefooi vertrokken en vandaag heb ik een gave bestemming gevonden! En die heet: op volle toeren meedraaien op de borstcrawlbaan! Ik geef deze bestemming vandaag een acht! En volgend jaar? Misschien wel een vijf! Waarom? Omdat goed de vijand is van geweldig.

 

Een mens is gemaakt om te groeien

 

Mijn doel is dan ook niet om beter te zijn dan andere zwemmers. Mijn doel is om beter te worden dan wie ik was!

 

Het afgelopen jaar heb ik gedisciplineerd heel wat uren in het water doorgebracht en daarmee kleine stapjes (lees: zwemslagen) vooruit gang geboekt. Van het recreatiebad ging ik naar het wedstrijdbad. Van het wedstrijdbad naar de ‘borstcrawlbaan’ in het wedstrijdbad. Dit was een bestemming waar ik zeker nieuwsgierig naar was, maar die niet intern geprogrammeerd stond. En opeens was ik er, en genoot ik er – na een korte aarzeling – van.

 

Blijf jezelf oprekken

Heb ik nu mijn eindbestemming bereikt? Nee, natuurlijk niet. Hoewel ik vandaag heel tevreden ben, zou ik lui worden als ik dit vast zou willen houden. Mijn techniek kan ik altijd verbeteren. En na vandaag weet ik het zeker: aan mijn conditie mag ook gewerkt worden!

 

Focus

Goed, laat ik vandaag eens een jaar vooruit kijken. Vanaf volgende week kan ik mijn wekelijkse zwemtraining bij de club weer oppakken. Dat ga ik doen. Als ik daarnaast nog twee keer per week extra blijf zwemmen, dan zwem ik maart 2018 vast net zo professioneel als de andere dames en heren vandaag op de ‘borstcrawl baan’ deden. Dit betekent dat ik in maart 2018 mijn techniek zodanig verbeterd heb, dat ik zonder zoomers het hoge tempo bij kan houden. En, mijn conditie is dan zo goed, dat ik dit een half uur vol kan houden, zonder pauzes om op adem te komen.

 

Dus. Helder. Just do it!

 

Ik kijk ernaar uit! Ben benieuwd of ik het komende jaar net zo veel geniet van de reis – en de bestemming – als het afgelopen jaar!

 

Gerdien

PS. Waar zou jij gericht aandacht aan willen besteden? Wat wordt jouw specifieke doel voor het komende jaar?

VOLG MIJ

Ik houd ook niet van spam!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

8 Comments on “IK VERTREK: BESTEMMING BEKEND!

  1. Wauw!! Mooi zeg. Dus de truc is ergens veel plezier in hebben en je daarin gewoon blijven verbeteren. Dat klinkt goed. Benieuwd waar jij volgend jaar zwemt Gerdien ?

  2. Mooie blog weer! Heel herkenbaar. Succes met het behalen van je doelstellingen

  3. Meester Kees! schreef:

    Erg leuk geschreven Gerdien, en ja natuurlijk zwem je volgend jaar nog ! Op naar de leuke vlinderslag

    1. Dankjewel ‘Meester Kees’ voor het overbrengen van jouw kennis en ervaring! Met dank aan jou heb ik ontdekt hoe leuk de zwemsport is! En elke training kom ik weer een zwemslag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *