KOORDDANSEN: ALERT EN GEFOCUST OP KOERS

maart 28, 2016 Gerdien Rotgers No comments exist

Hoe vaak laat jij je leven vertroebelen door alles overheersende gedachten, waardoor je nauwelijks aanwezig bent in het moment? Vandaag bracht ik een bezoek aan een circus en lieten we ons gedurende twee uur meevoeren door de show. Verleden en toekomst speelden voor ons en de artiesten even geen rol. Samen consumeerden en produceerden we afleiding met humor, spanning en sensatie, zodat we opgingen in het moment.

Als publiek ben je actief alert in het nu, want je zit erbij en je kijkt ernaar. Dat is een verschil met bijvoorbeeld de act van de koorddanseres. Die deed me beseffen dat naast actief alert te zijn, focus op je innerlijke doel van groot belang is om ook actief te kunnen creëren wat je de wereld wilt laten zien. Zij toonde ons in vijf minuten haar lang verworven kwaliteiten en liet zich tijdens de act niet afleiden door gedachten over een nog te maken boodschappenlijstje.

Wanneer ze dat wel zou doen, zou dat onmiddellijk gevolgen hebben voor haar concentratie en daarmee de kwaliteit van de uitvoering. Heel logisch toch?

Onbewust in de waan van de dag
Het gekke is dat we het in ons dagelijkse leven heel normaal vinden om op meerdere koorden tegelijk te dansen. Als we dit onbewust doen (en dat zijn we nogal eens) geven we ons over aan de waan van de dag. Dit is een passieve vorm van zijn. We zijn er wel – in het moment -, maar we zijn er ook niet, want met onze gedachten zijn we ergens anders. We voeren een interne dialoog, of we denken aan wat we gaan eten vanavond.

Bewust opgaan in het moment
Ik hoor je denken. Ja, je hebt gelijk: met sommige activiteiten zijn we wel in staat om te focussen. Dus zijn we bewust van het moment én waarschijnlijk hebben we ook plezier. Bijvoorbeeld tijdens het uitoefenen van een hobby. Na afloop hebben we ‘ons hoofd leeg’. Dit betekent: we zijn tijdelijk even uit de waan van de dag geweest. Net als ik vandaag in het circus. Diende het ook een doel? Misschien wel, maar misschien ook niet.

Alert aanwezig én actief creëren 
Laten we eerlijk zijn: veel mensen hebben moeite om slechts te balanceren op één koord. Laat staan dat we dit koord ook nog eens aflopen vanuit een innerlijke focus, zoals de koorddanseres. Omdat we ervan bewust zijn dat we als mens met onze unieke kwaliteiten de wereld iets moois te bieden hebben als we daarin actief alert creëren. Wetende dat dit een unieke reis is die we mogen afleggen, waarin we telkens kleine stapjes voorwaarts zetten.

Waarom we dit niet doen?
Soms wachten we het juiste moment af, uit angst om te vallen. Of we beginnen er helemaal niet aan. Vaker nog hebben we geen flauw idee waar we naar onderweg zijn. Dan hebben we het druk met van alles en nog wat, en denken vooral veel. Dan springen we als een kip zonder kop van het ene koord naar het andere. Daarbij drie stappen vooruit zettend en twee weer terug.

Wees je actief bewust van het moment én blijf op koers
De koorddanseres gaat een stapje verder dan dat, want ze is actief aanwezig en ze creëert iets. Ze weet wie ze in essentie is, waar ze goed in is en is zich bewust dat ze ons wat te bieden heeft. En om hierin succesvol te zijn betekent het ook dat ze plezier moet hebben in de activiteit die ze doet en haar training voorafgaand serieus moet nemen. De act zelf doet ze met zelfvertrouwen en opperste concentratie. Evenals het kopje koffie dat ze me trouwens in de pauze verkoopt.

Het moment aan je voorbij laten gaan
Dat het niet eenvoudig is om actief aanwezig te zijn in het moment, bewijst de mevrouw in het publiek naast me. Tijdens een trapeze act – waar ik met verbijstering en een knoop in mijn maag naar kijk – tikt ze ons aan en vraagt of we een stuk chocolade van haar willen. Even voelt de voorstelling voor mij verstoord. Uit beleefdheid bedank ik haar vriendelijk, waarna ze ook met mij in discussie gaat of we echt geen chocolade willen.

Ik merk nu irritatie opkomen en bedank nogmaals terwijl ik haar nu negeer. Ik aanschouw een demonstratie van iemand die wellicht 150 uur getraind heeft voor deze act. Mijn respect voor deze trapezedame gaat natuurlijk niet alleen uit naar de vijf minuten die ze ons toont. Ik ben me ook bewust van de weg die ze af heeft moeten leggen om dit te kunnen doen. En daarom heb ik op dit moment even geen behoefte aan een stuk chocolade. De mevrouw naast mij wel, en ze propt het demonstratief in één keer in haar mond.  Aan de smakgeluiden naast me te horen, eet ze het ook met smaak op. Voor mij voelt het alsof we zojuist enkele kostbare seconden van deze act hebben gemist.

Een leuke middag gehad
Gedurende de circusvoorstelling heb ik gelukkig even niet gedacht aan het strijkgoed dat nog op me lag te wachten en de belastingaangifte die we ook nog moeten doen. We hebben een leuke middag gehad.

Het leert me dat als je van het huidige moment het brandpunt van je leven maakt, het vermogen om plezier te hebben in wat je doet toeneemt. En daarmee ook de kwaliteit van het leven voor jezelf en voor anderen vergroot.

Het gaat niet over wat, maar hoe je het doet
Dat is een mooie conclusie. En denk ik dat we geen koorddanseres hoeven te zijn, om vanuit innerlijke focus het leven in het nu te kunnen ervaren. Het heeft ook niks te maken met het van jezelf moeten of willen bereiken van bepaalde doelen. Er komt een verandering in je prioriteiten als het belangrijkste doel om te doen wat je doet het doen zelf wordt. Het mooie daarvan is dat je juist elke minuut van de dag op kunt gaan in het moment. Bijvoorbeeld tijdens het voeren van je kippen, het autorijden, of bij het schillen van de aardappels. Je hoeft dus niet meer te wachten om te beginnen met leven, want je kunt plezier beleven aan elke activiteit die je bewust met actieve aandacht doet. Het gaat niet over wat je doet, maar om hoe je het doet.

Gerdien

PS. Welke dagdagelijkse (routine) klusjes heb jij in je leven die je als middel in kunt zetten om alleen het huidige moment te ervaren? Probeer er vandaag nog eens een uit, succes!

Meer inspiratie? Bekijk dit filmpje 

VOLG MIJ

Ik houd ook niet van spam!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *