VOORLEVEN REIKT GENERATIES VER: DE INVLOED VAN HET INDIVIDU IS GROTER DAN JE DENKT

april 9, 2016 Gerdien Rotgers 1 comment

Kun je als eenling invloed hebben op veranderingen in de maatschappij? Heb je de moed om te staan voor je overtuiging? Wie ben ik om dit te doen? Het zijn vragen waar ik wel eens mee rond loop. Ik werd getriggerd door de aandacht rondom de internationale vrouwendag op 8 maart. Waar komt dit jaarlijkse fenomeen vandaan en waarom verzamelen vrouwen (in Nederland) zich anno 2016 op deze dag?

Een blik in de geschiedenis levert mij op dat de oorsprong ligt bij de eerste massale stakingen in 1908 voor betere arbeidsomstandigheden voor vrouwen in de textielindustrie in de Verenigde Staten. Ook in Nederland deden vrouwen in die tijd aan stakingen mee. Dit was het begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie.

De schrijver Paul Verhaeghe noemt dat in zijn boek ‘Autoriteit’ de bewustwording via een horizontaal collectief. Wat ben ik blij dat deze vrouwen het lef toonden om hun nek uit te steken en massaal te staken voor betere arbeidsomstandigheden. Met dank aan deze mensen hebben we nu onder andere een 8-urige werkdag in plaats van een 12-urige, en kent Nederland een sociaal vangnet. Het wint dus aan kracht door als collectief op te komen voor betere omstandigheden.

Hoewel dit mooi te noemen is, ben ik toch nog niet helemaal tevreden met mijn eigen conclusies. Ik vraag me af in hoeverre deze mensen de gelegenheid hebben gehad óf genomen om zichzelf werkelijk te tonen aan de wereld. Het klinkt als: “We hadden geen keus en staken was het enige dat binnen ons bereik lag.” De oorsprong van de internationale vrouwendag ligt immers gelegen vanuit een situatie van verzet over wat is. Maakt dat niet juist ondergeschikt? In hoeverre ben je dan werkelijk zelf verantwoordelijk, of leg je de verantwoordelijkheid nog steeds in handen van anderen?

Ik begrijp wel dat de internationale vrouwendag nog steeds bestaat. Omdat we ons als collectief gesterkt voelen, en omdat wereldwijd nog steeds vrouwen onderdrukt worden of achtergesteld zijn. Maar door je als groep te blijven onderscheiden – vanuit een achtergestelde positie – zeg je eigenlijk dat er nog steeds wat ’te winnen valt’. Er is dus nog inspanning nodig om een bepaald doel te bereiken als het gaat om vrouwenemancipatie en vrouwendiscriminatie.

Doen we onszelf en de maatschappij niet te kort als we ons (als collectief) enkel focussen op het behalen van een doel, zoals een quotum voor vrouwelijke leidinggevenden? Volgens mij gaat het namelijk niet om het doel op zich, maar de invloed die je als individu uit kunt oefenen op de weg ernaar toe. Dit vraagt van iedereen de moed om voor te leven vanuit persoonlijke overtuiging, waardoor omstandigheden van generaties gunstig beïnvloed kunnen worden.

De geschiedenis leert ons namelijk dat individuen ook een groot verschil kunnen maken. Een mooi voorbeeld in het thema vrouwenemancipatie en vrouwendiscriminatie vind ik Aletta Jacobs. Zij leefde ook rond 1900 en had de overtuiging: vrouwen hebben recht op hoger onderwijs. Dit leefde ze voor door zelf als eerste vrouw af te studeren aan een universiteit. Zij had een beeld van het hoe het zou kunnen zijn en handelde hiernaar. Ze begon met een kleine stap: zichzelf, en met een sneeuwbaleffect tot gevolg. Mede dankzij deze vrouw hebben vrouwen vandaag de dag in Nederland ook recht op hoger onderwijs. En is de opleidingskloof tussen mannen en vrouwen inmiddels gedicht. Om verschil te kunnen maken, moet je dus buiten de gebaande paden durven te gaan.

We hoeven echt niet allemaal de geschiedenisboeken in te gaan als een Aletta Jacobs. Wel kunnen we er een voorbeeld aan nemen. Wat ZAAII voor mij is, is voor jou wat anders. Aletta stelde zich niet zomaar ten dienste van iets of iemand anders. Ze was zich ervan bewust dat ze de vrijheid had om keuzes te maken én haar verantwoordelijkheid te nemen om zich in te zetten voor een betere maatschappij.

Het wint dus aan kracht door als collectief op te komen voor betere omstandigheden. Het getuigt van moed door als individu op te staan en je in te zetten voor een mooiere wereld vanuit persoonlijke overtuiging. Welke bijdrage jij ook levert: om iets te kunnen veranderen, zul je klein moeten beginnen. Bij jezelf.

Gerdien

PS. Wat is jouw persoonlijke overtuiging voor een betere wereld? Hoe zet jij je daarvoor in?

VOLG MIJ

Ik houd ook niet van spam!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1 Comment on “VOORLEVEN REIKT GENERATIES VER: DE INVLOED VAN HET INDIVIDU IS GROTER DAN JE DENKT

  1. Gemma Brinks-Middelkamp schreef:

    Mijn persoonlijke overtuiging is ‘geluk’. Als ikzelf mijn eigen geluk creëer en dit over kan brengen op anderen om mij heen, dan ben ik ervan overtuigd dat de wereld in ieder geval een stukje gelukkiger wordt. Hiervoor is buiten de gebaande paden van het huidige opbrengsten systeem noodzakelijk, aangezien geluk moeilijk een meetbare opbrengst kan zijn. Geluk is een gevoel dat je tot betere opbrengsten kan brengen. Ga op zoek naar je geluk! En wat is dat dan voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *