IN VERBINDING MET JEZELF: HET MOOISTE KADO DAT JE DE ANDER KUNT GEVEN

mei 25, 2016 Gerdien Rotgers 2 comments

Hoe kan ik van dienst zijn? Waar kan ik, als uniek mens met al mijn unieke talenten en vaardigheden, helpen? Het zijn vragen waar ik regelmatig bij stil sta en maar zelden een goed antwoord op heb. Hoe kan dat nou zo moeilijk zijn? Het heeft te maken met jezelf echt kennen. Ik weet toch wel wie ik ben (Gerdien Rotgers), wat ik leuk vind (schrijven bijvoorbeeld) en waar ik goed in ben (eh..)?

Dit alles staat in lijn met je doel of doelen in het leven. Iedereen is hier met een bedoeling en jij bent op het juiste moment op de juiste plaats. Van nature ben je één en al ‘pure potentialiteit’ volgens Deepak Chopra*. Dat betekent dat alles wat jij de wereld te bieden hebt al in je zit. Je hoeft het alleen maar als een kadootje uit te pakken en aan de wereld te geven. En dat sluit dan vervolgens precies aan bij de behoefte van je omgeving.

Klinkt simpel toch? Ja theoretisch gezien wel, maar in de praktijk vind ik het soms lastig.

Onlangs zag ik in het zwembad een zwemjuf die zichtbaar met veel plezier, geduld en enthousiasme zwemles aan kinderen gaf. Er was een leuke interactie met de kinderen te zien. Zou je haar vragen wat zij de wereld met haar unieke talenten te bieden heeft, dan zou ze kunnen antwoorden: “Ik help kinderen om veilig en zelfstandig in water te kunnen spelen.” Een prachtig voorbeeld van iemand die één van haar doelen gevonden heeft en er vol overtuiging invulling aan geeft. Honderden kinderen is ze daarmee inmiddels van dienst geweest.

Waar het volgens mij om gaat is de kunst van het geven te verstaan. Een uniek talent kun je geven vanuit overvloed, zonder zelf leeg te lopen. Om daarna te mogen ontvangen. En hoe meer je geeft, hoe meer je zult ontvangen. Mensen die in overvloed leven, trekken ook overvloed aan. Je kunt immers zelf niet ontvangen wat je zelf niet geeft.

Ik hoor je denken: prachtig, maar ik word juist doodmoe van al dat geven. Ik geef mezelf nog eens weg en loop er helemaal op leeg.

Troost je, daar heb ik ook wel eens last van.

Als ik dat bij mezelf bemerk, vraag ik me altijd af of ik wel de juiste dingen doe. Stel dat de zwemjuf een commerciële kantoorbaan had, dan zou ze dat misschien prima uitvoeren. Maar de vraag is of ze er energie van krijgt en gelukkig van wordt.

Dit betekent: je kunt geven zoveel je wilt. Geen probleem. Met alle goede bedoelingen van dien. Maar als dit niet overeen komt met je eigen behoeften en verlangens, dan bewandel je niet je eigen levenspad. Logisch dat je het je eerder energie kost en stress oplevert, dan dat het je energie geeft.

Jezelf echt kennen is dus meer dan: je naam, je beroep (zwemjuf), je levensverhaal of je uiterlijk. Dit zijn elementen waar je je onbewust mee identificeert, maar dat ben je niet. Jezelf kennen gaat veel dieper dan een verzameling ideeën die in je hoofd zitten.

 

En daar zit hem nu juist de crux. Op het moment dat je het je lukt om echt in verbinding te zijn met jezelf, word je beeld van je persoonlijke missie steeds scherper. En dán kun je creëren wat je wilt (zonder stress!) en dus de wereld van dienst zijn.

Hoe ik dat doe? Door regelmatig m’n aandacht naar binnen te richten, bij mezelf. Wie ben ik, wat vind ik heel leuk om te doen en waar ben ik goed in, of waar wil ik goed in worden? Als je kunt voelen wat je bezielt, dan ben je daarmee in staat om met jouw unieke talent een ander te helpen.

Meditatie is een goede manier om in verbinding te komen met je eigen ‘pure potentialiteit’. Persoonlijk maak ik ook altijd dankbaar gebruik van lange autoritten, die ik dan in stilte doorbreng om tot bezinning te komen.

Zo kan ik heel blij worden van het opschrijven en delen van mooie inzichten, in de hoop dat ik andere mensen hiermee in het hart raak. Als je mij nu vraagt wat ik de wereld met mij unieke talent te bieden heb, dan antwoord ik: “Ik wil leren hoe ik andere mensen kan helpen om ook hun mooie inzichten en persoonlijke verhalen op te schrijven en te delen, zodat zij een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor anderen.”

Echte voldoening en geluk zit dus in het bewust zijn wie je ECHT bent en wat je te bieden hebt. Geef de ander een geschenk en blijf in verbinding met jezelf.

Gerdien

PS. Stel je voor dat jij een kadootje bent dat uitgepakt mag worden. Wat zit er dan onder het pakpapier verstopt waar de wereld op zit te wachten?

Wanneer vergeet jij nou de tijd? Waar krijg jij energie van? Dán ben je namelijk bezig met wat bij jou past en geef je uiting aan je ‘pure potentialiteit’.

* Boek: Zeven spirituele wetten van succes, Deepak Chopra

VOLG MIJ

Ik houd ook niet van spam!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

2 Comments on “IN VERBINDING MET JEZELF: HET MOOISTE KADO DAT JE DE ANDER KUNT GEVEN

 1. Helder verhaal Gerdien. Altijd geloofd, dat mijn roeping zit in het werk, wat ik doe. Terwijl de roeping is, wie je vanuit je passie bent; vanuit vreugde. Dan gaat, dat wat je doet moeiteloos. Dat ga ik onderzoeken. Want, dat wat je moeiteloos afgaat, heb je bij jezelf meestal niet eens door. De komende tijd ga ik mensen daarom vragen, wat ze voelen, in het contact met mij.
  De precieze vraag daarbij is:
  “Wat voel je, als je met mij in interactie bent; wat breng ik jou, wat activeer ik in jou?”
  Ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Niet wat je van me vindt! Niet waar je denkt dat ik goed in ben! Niet de feitelijke acties die ik voor je doe! Dus niet oordelen over mij. Geen analyse van mij. Niet objectieve observaties van wat ik doe! Maar vanuit jezelf voelen wat er in jou gebeurt, door interactie met mij.
  Lieve Groet, Andre.
  PS: Deze opdracht komt uit de cursus Moeiteloos JeZelf Zijn van Vera Helleman.

  1. Hoi Andre,
   Dank voor je openhartigheid.
   Ik wens je toe dat je weer mag herinneren wie je bent!
   Succes met je zoektocht!
   groeten van Gerdien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *